Meer dan
50.000
overstappers!

Vergelijken en overstappen

 Vergelijk tarieven  

Energieprijzen vergelijken is bepaald geen pretje. Vaste prijzen, variabele prijzen, actietarieven, instapkortingen, de energieleveranciers maken het de consument niet makkelijk. Toch kan een slimme switch elk jaar opnieuw veel geld opleveren. Energieprijzen.nl maakt vergelijken gemakkelijk door een helder overzicht te geven van de jaarlijkse kosten van vrijwel alle energieproducten van vrijwel alle energiemaatschappijen. Naast standaard regioleveranciers zoals Nuon, Essent en Eneco, vergelijken we daarbij ook de de prijzen van nieuwe energieleveranciers zoals Greenchoice, Oxxio, Energiedirect.nl en de Nederlandse Energiemaatschappij.

 

Samenstelling van de vergelijking

Energieprijzen rekent alle tarieven, toeslagen en kortingen door naar het bedrag op jaarbasis dat u bij uw verbruik op uw postcode betaalt. Op die manier kunt u in één overzicht vergelijken welk product het goedkoopste is in uw situatie. Daarbij hebben we er bewust voor gekozen om zowel producten met vaste en variabele prijzen als producten met een onbepaalde of een vaste lange looptijd in één overzicht te plaatsen waarbij alle producten worden gesorteerd op de totale leveringsprijs. Vervolgens worden per product de belangrijkste contractkenmerken weergegeven. Zo kunt u zelf vergelijken hoeveel duurder of goedkoper een variabele prijs is ten opzichte van een vaste prijs of wat voor opslag u per jaar betaald als u de prijs voor een lange periode vast wilt zetten.

De prijzen op onze site worden door de leveranciers zelf aan Energieprijzen.nl verstrekt en zijn dus altijd volledig up-to-date. Bovendien zien wij er op toe dat leveranciers ook leveren tegen de tarieven die ze in het overzicht vermelden.

Actietarieven en kortingen vergelijken

Veel leveranciers werken met speciale actietarieven en kortingen. Deze zijn interessant, maar vaak ook eenmalig. Als een product een speciale aanbieding is, staat dit dan ook altijd aangegeven bij de bijzondere voorwaarden in het detailscherm bij het product. De zogenaamde eenmalige (actie) korting geven wij ook apart weer zodat u deze duidelijk kunt onderscheiden. Verder verrekenen wij, voor een goede vergelijking van de jaarbedragen, eenmalige kortingen over de hele looptijd van de overeenkomst. Een korting van € 300,- op een contract van drie jaar verrekenen wij dus als een korting van € 100,- in het jaarbedrag. 

Waar kunt u op letten bij het vergelijken?

Bij het vergelijken van energie is het, naast de prijs, belangrijk om goed te kijken naar de contractvoorwaarden van een product. Energieprijzen.nl geeft bij elk product weer hoe lang de overeenkomst loopt en of gedurende die tijd de prijs vast of variabel is. Over het algemeen geldt dat u bij een variabele prijs liefst voor een contract met een korte looptijd kiest (maximaal één jaar of onbepaalde tijd) en dat u bij een vaste prijs liefst voor een langere looptijd kiest (2 jaar of meer). Of u kiest voor een vaste of een variabele prijs is een persoonlijke keuze waar Energieprijzen geen advies over afgeeft. In het algemeen geldt echter dat u voor een vaste prijs kiest als u denkt dat de energieprijzen laag zijn in de toekomst waarschijnlijk zullen stijgen. Andersom kiest u voor een variabele prijs met een korte looptijd als u denkt dat de prijzen de komende tijd nog naar beneden kunnen gaan.

Milieukwaliteit vergelijken

Sommige energiebedrijven leveren standaard groene energie zoals Greenchoice, Oxxio en de Nederlandse Energiemaatschappij. Greenchoice levert daarbij ook standaard groen gas. Andere leveranciers zoals Energiedirect.nl en Atoomstroom leveren juist principieel alleen grijze energie. Bij de meeste andere leveranciers zoals Nuon, Essent, Eneco, Electrabel, Dong, Eon en Delta kunt u zowel voor groene stroom als voor grijze stroom kiezen. Sommige leveranciers rekenen voor groene stroom een meerprijs. Er zijn echter ook leveranciers die het groen = grijs principe hanteren waarbij groene stroom dus altijd dezelfde prijs heeft als grijze stroom.

Kosten bij overstappen van energieleverancier

Aan het overstappen naar een andere leverancier zelf zijn geen kosten verbonden. Indien u nog nooit eerder een overeenkomst heeft afgesloten - en u dus nog beleverd wordt door de leverancier die vroeger verbonden was aan uw netwerkbedrijf - bent u vrij om op elk moment op te zeggen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Alleen als u een contract met een bepaalde looptijd bent aangegaan (1, 2, 3 of 5 jaar), moet u wel rekening houden met de afloopdatum van de overeenkomst. Uw leverancier kan u bij vroegtijdig opzeggen namelijk een boete in rekening brengen. De maximale boete die u opgelegd kan worden, wordt gereguleerd door de Energiekamer (voorheen DTe). Voor contracten met een resterende looptijd van 1,5 jaar of minder, bedraagt de boete € 50,- per product (dus € 100,- als het om een contract voor stroom en gas gaat). Voor langere resterende looptijden gelden hogere boetes. Meer informatie over de maximale boete die uw leverancier u in rekening kan brengen vindt u hier.

Overstappen zonder boete via het CCP

Voor leveranciers die zijn aangesloten bij het Contract Controle Protocol (CCP) van de branchevereniging EnergieNed, verloopt uw overstap in de meeste gevallen automatisch. Het CCP heeft als doel om de oude en nieuwe overeenkomsten zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten en daarmee dubbele contracten en boetes wegens contractbreuk te voorkomen.

Let er echter op dat sommige prijsvechters niet bij het EnergieNed zijn aangesloten en dus geen gebruik maken van het Contract Controle Protocol. In dat geval is belangrijk om zeker te weten wanneer uw contract bij de oude leverancier afloopt. Als u overstapt naar De Nederlandse Energie Maatschappij, Main, Qwint, Anode, Atoomstroom, of Orro Energy dient u, als u een mogelijke boete wil voorkomen de juiste einddatum op te geven als startdatum voor de nieuwe overeenkomst.

Energieleveranciers die zijn aangesloten bij het CCP:

 • Delta
 • Electrabel
 • Eneco
 • Energiedirect.nl
 • Eon
 • Essent
 • Greenchoice
 • Dong
 • Nuon
 • Oxxio 
 • RWE

 

Vergelijk tarieven